Friday, January 25, 2008

Tidak cekap hadapi krisis ekonomi, kerajaan sedia ada perlu ditukar

Tidak cekap hadapi krisis ekonomi, kerajaan sedia ada perlu ditukar
Salmiyah Harun Thu Jan 24, 08 5:01:15 pm MYT

KUALA LUMPUR, 24 Jan (Hrkh) - Parti Keadilan Rakyat (KeADILan) menggesa kerajaan mengambil sikap berhati-hati dan berhemah dalam menguruskan kewangan negara.
Setiausaha Agung KeADILan, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, Malaysia seharusnya mengelakkan perbelanjaan-perbelanjaan tidak perlu dan meningkatkan simpanan sebagai persediaan menghadapi ancaman kemelesetan ekonomi akibat krisis kewangan Amerika Syarikat (AS).
Jelasnya, Amerika Syarikat menghadapi krisis kewangan akibat perbelanjaan yang terlalu tinggi seperti kos besar yang ditanggung untuk membiayai pencerobohan ke atas Iraq dan Afghanistan, pembekalan senjata kepada Israel dan operasi risikan seluruh dunia.
Tambahnya, akibat perbelanjaan-perbelanjaan tidak perlu dan kadar simpanan yang rendah di AS, negara itu kini terpaksa bergantung kepada simpanan negara asing.
"Kadar simpanan rakyat AS yang terlalu rendah dan pergantungan kepada kredit telah menjerumuskan negara tersebut ke kancah masalah kewangan apabila institusi kewangan negara tersebut tidak dapat memperolehi kembali pinjaman yang disandarkan kepada aset hartanah," katanya dalam sidang media yang diadakan di ibu pejabat KeADILan hari ini.
Tegas beliau, kadar simpanan yang rendah itu juga memaksa bank-bank utama seperti Citigroup dan Merill Lynch mendapatkan suntikan kewangan daripada dana-dana negara Asia seperti Singapura dan negara-negara Arab.
Justeru, kata beliau, kerajaan Malaysia perlu peka terhadap keperluan untuk berjimat kerana hanya itu yang akan menjadi benteng negara ini bagi menghadapi kesan lebih buruk dan kejutan seterusnya krisis ekonomi AS.
Menurutnya, sepanjang empat tahun yang lalu, perbelanjaan kerajaan telah meningkat hasil perolehan cukai dan hasil lain kerajaan tidak mampu untuk menampung perbelanjaan mengurus.
"Tanpa hasil Petronas, negara ini akan terpaksa menanggung hutang yang sangat besar semata-mata untuk terus beroperasi," katanya.
Malangnya, kata beliau, antara sikap tidak bertanggungjawab kerajaan ialah membelanjakan sejumlah besar wang rakyat untuk membuat persiapan dan majlis pelancaran koridor-koridor pembangunan.
Jelasnya, perancangan dan majlis pelancaran itu menelan belanja sehingga RM50 juta รข€“ RM100 juta setiap satu.
"Meskipun kerajaan akan memberi alasan bahawa ia tidak dilaksanakan oleh kerajaan secara langsung, tetapi sebarang perbelanjaan oleh Syarikat-syarikat Berkaitan Kerajaan (GLC) dan Syarikat-syarikat Pelaburan Berkaitan Kerajaan (GLIC) seharusnya dilihat sebagai membelanjakan wang rakyat," katanya.
Khalid juga berkata, keutamaan kerajaan di dalam membelanjakan wang rakyat juga ternyata tidak dirancang dengan baik di saat tuntutan rakyat agar harga runcit petrol diturunkan bagi meringankan beban kehidupan rakyat yang terlalu tinggi.
Kini katanya, Timbalan Perdana Menteri memberikan alasan ia tidak akan dilakukan kerana kononnya akan menyebabkan negara muflis.
"Tetapi pada masa yang sama, apabila wujud kemarahan rakyat yang tertipu dengan janji kerajaan menghapuskan yuran sekolah, kerajaan segera mengambil keputusan reaksioner untuk mewujudkan dana pendidikan berjumlah RM5 bilion secara tergesa-gesa, perbelanjaan tanpa perancangan rapi ini tidak membantu tetapi sebaliknya membebankan rakyat,"tambahnya.
Kesan krisis ekonomi AS, jelasnya akan turut dirasai Malaysia bahkan pakar-pakar ekonomi antarabangsa meramalkan kemelesetan ini akan berpanjangan.
Oleh itu, beliau meminta rakyat bersedia untuk menghadapinya di samping kerajaan perlu cekap dan amanah untuk memimpin rakyat menghadapinya.
"Rakyat perlu segera bertindak bagi memastikan masa depan Malaysia yang lebih baik dengan membuat perubahan berani untuk menukar kerajaan sebelum negara terjerumus ke kancah kemelesetan dan krisis ekonomi," katanya

No comments: